Colin Smith + Judith Wilson Architects

The new extension to the Laundry House is an exact echo of the original building on plan and the two roof levels but there all similarities end. The glazed west gable is in striking contrast to the solid sandstone gable of the original. Lower roofs over the bathroom and utility room are used to make the new building sit apart. The extension is also much more articulated. The curved roof enables the eaves of the extension to be higher than the original to allow the second storey while ensuring the ridge is no higher. The ceiling within follows the shape of the roof in curved plywood.

An internal central courtyard, from which you access all rooms, is on three levels with a glass roof, the hub of the house. Although the original lounge remains unaltered a smaller sitting room was provided on the first floor with a glass wall to the west, which is bathed in sun from noon with uninterrupted views. The kitchen below shares the glass but also has two large doors which open onto the garden. All window cills are low so that the beds have a view to the hills without raising your head from the pillow as it is from both baths. A house to look out from.

The Victorian Laundry has been brought back into use as a dramatic contemporary house.

Ethie

Angus Design Awards 2000 - Overall Winner
Architects Journal Small Projects Awards 2000