Colin Smith + Judith Wilson Architects

This new house commands stunning views over Lunan Bay. The linear plan takes full advantage of the panorama. Constructed in three distinct parts: the centre section has been extruded forward to emphasise the entrance and to create a private courtyard overlooking the bay; the public wing to the south contains the kitchen, dining, living and first floor study within one full height open space; and to the north the private bedroom wing. The plan is shallow, exactly the same depth as the adjacent steading and the steeply pitched roof conceals the second floor, both devices to anchor the house to the landscape.

Externally, the house presents a blank stone wall to the road, only punctured by the main entrance door, with no sign of what is beyond. Once inside, however, you are faced with a glass wall and a full view of the bay as the immediate antidote. From that point onwards the view is a major presence in all rooms.

The stone walls, also used on the gable ends, are the same height throughout and treated as flat planes. Corner windows at all junctions maintain privacy from the road whilst allowing controlled views of the garden. By contrast, the Lunan Bay elevation is composed of larch clad panels with full height windows and doors on a strict modular grid.

Hawkhill












Dundee Institute of Architects Awards 2010 - Best Private House - Commendation